Antonín Dvořák: Rusalka

27.02.2011 20:21

Antonín Dvořák: Rusalka

Opera o třech dějstvích na libreto Jaroslava Kvapila
První dějství

Na paloučku u jezera vesele dovádí lesní žínky a laškují s Vodníkem. Rusalka, Vodníkova dcera, je smutná, protože se souží láskou k Princi, který často přichází k jezeru. I přes Vodníkovo varování před nestálou lidskou láskou se Rusalka touží stát člověkem, a své rozhodnutí si nedá rozmluvit. Vodník tedy Rusalku posílá za Ježibabou, která ji promění v lidskou bytost, výměnou za vodní šat a její hlas. Pokud si Rusalka nedokáže udržet princovu lásku, stane se navěky bludičkou.

Princ během lovu zavítá k jezeru, kde se setká s Rusalkou. Je natolik okouzlen jejím půvabem, že si ji odvádí na zámek.
Druhé dějství

Na zámku jsou v plném proudu přípravy na svatbu prince s Rusalkou. Kuchtík s Hajným si vypráví o krásné Cizí kněžně, které se již začal Princ dvořit. Cizí kněžna je tolik odlišná od chladné Rusalky. Té nezbývá než přihlížet, jak Princova láska mizí. I Vodník zpovzdálí sleduje Rusalčino trápení a vybízí ji, aby o svou lásku bojovala. Bohužel je ale pozdě – Princ podlehl kouzlu Kněžny a Rusalku zavrhuje. Vodník ho proklíná. Zmatený Princ prosí Kněžnu o pomoc, ta od něj však s výsměchem odchází.
Třetí dějství

Nešťastná Rusalka bloudí lesem a naříká nad svým osudem. Ráda by se vrátila ke svým sestrám, vodním žínkám a prosí o radu Ježibabu. Ta jí nabízí jediné řešení – musí zabít toho, kdo jí ublížil. Rusalka to však odmítá, a protože Prince stále miluje, smiřuje se s věčným utrpením. Do hlubokého lesa se vydává i Kuchtík s Hajným, kteří hledají Ježibabu, aby pomohla nemocnému Princi. Vyděsí je však Vodník a slibuje pomstu. Princ se snaží najít v lese svou ztracenou Rusalku. Setkává se s ní na stejném místě jako prve – u jezera. Prosí ji o odpuštění a žádá poslední polibek, i když ho Rusalka varuje, že ho tím zahubí. Princ umírá šťastný v jejím náručí a Rusalka mu děkuje za všechnu lásku, kterou díky němu poznala.