Felix Mendelssohn–Bartholdy: Sen noci svatojánské

27.02.2011 20:21

Felix Mendelssohn–Bartholdy: Sen noci svatojánské

Balet o dvou dějstvích na motivy pohádkové
komedie Williama Shakespeara
První dějství

V paláci se koná svatba. Mezi pozvanými hosty se konečně objevuje i ředitel divadla s manželkou. Jelikož přichází pozdě, Puk rozevírá scénář a musí se celý obřad začít znovu.

Za jasné noci hraje Lysandr pod okny Hermie píseň lásky. Objevuje se tu voják Demetrius, který Hermii také miluje. Rozhněvaný si stěžuje jejímu otci, Egeovi, a vyzývá Lysandra na souboj. Puk kouzlem zvrátí výsledek souboje ve prospěch Lysandra. Demetrius chce svého soka pronásledovat, ale cestu mu zkříží láskou zmámená Helena. Demetrius však sní jen o Hermii.

Další obraz nás přenese do paláce. Král Théseus žádá o ruku Hippolytu. Za králem přichází rozzlobený Egeus s neposlušnou dcerou Hermií. Jelikož Hermie opravdu Lysandra miluje, odmítne sňatek i před samotným králem, a ten ji za to pošle do žaláře. Zatímco se Lysandr pokouší Hermii vysvobodit, přibíhá Helena, která stále hledá milovaného Demetria. Puk pomocí kouzla otevírá dveře žaláře, a umožňuje tak Hermii a Lysandrovi útěk.

Na náměstí se scházejí řemeslníci, kteří se marně snaží prodat své zboží. Obchoduje tu kameník Poříz, truhlář Pevný, tkadlec Klubko, klempíř Okápek, krejčí Hladolet a hrnčíř Štěbenec. Mezi přihlížejícími lidmi je i převlečený Puk. Poříz si díky němu všimne plakátu, o konkurzu na představení k příležitosti svatby krále Thésea. Poříz svolává kamarády a každému přiděluje role. Jediný, kdo je nespokojený se svou rolí, je Štěbenec, kterému byla přidělena role ženy. Protože je na náměstí rušno, odvádí Poříz své kamarády do lesa, aby mohli v klidu zkoušet.

V pohádkovém lese se Puk promění ve skřítka a pozoruje odpočívající Titanii, která je obklopena elfy. Žárlivý Oberon vyruší jejich tanec a donutí Puka, aby je vyhnal. Po chvíli Titanie svolává elfy zpět k tanci. Puk se vydává na ostrov lásky, ze kterého má Oberonovi přinést zázračnou květinu.

Během cesty na ostrov lásky se Puk dostává na rozbouřené moře, letí vzduchem, aby celý vyčerpaný přistál na ostrově mezi Amorky. Prosí je o zázračný květ a spolu s ním se vydává na cestu zpět.
Druhé dějství

Puk přináší Oberonovi čarovný kvítek a ten mu vysvětluje, jak jej správně použít. Pokud se spícímu člověku potřou květem víčka, zamiluje se do prvního člověka, kterého po probuzení spatří. Však to také hned vyzkouší na Titanii, která právě ulehá na lože.

Oberon posílá Puka, aby kouzlem pomohl i Demetriovi, který je stále sledován Helenou. Puk si ovšem splete Demetria s Lysandrem a pokape víčka tomu nepravému.

Na lesní paseku přichází řemeslníci se svými divadelními rekvizitami a začínají zkoušet. Začíná se blýskat, Puk využije zmatku a promění Klubka v osla. Řemeslníci v panice prchají z lesa. Zůstává tam jen vystrašený Klubko, do kterého se zamiluje, právě probuzená Titanie.

Puk netrpělivě čeká, až se milenci probudí. Jenže díky jeho omylu se do sebe zamilují Demetrius s Lysandrem. Puk vše zastaví, ale ani na druhý pokus nezakouzlí správně – Demetrius se sice zamiluje do Heleny, ale totéž se přihodí i Lysandrovi. Helena si myslí, že si z ní oba dělají legraci, tím spíš, když se k jejich milostným vyznání přidá i Hermie. Nešťastný Puk všechny znovu uspí a napotřetí se mu vše podaří tak, jak má – Demetriovi přikouzlí lásku k Heleně a Lysandrovi k Hermii.

Oberon přivolává elfy a víly, aby viděli Titanii v náručí Klubka, který je stále proměněný v osla. Titanie se probouzí a s odporem zjišťuje, co se stalo. Nezbývá ji nic jiného než prosit Oberona za odpuštění. Zmatený Klubko si sundává hlavu osla a dál sní o lesních přeludech.

Puk se obléká do kostýmu kněze a svatební obřad může začít. Svatebčané přivádějí Lysandra s Hermií, Demetria s Helenou a poslední přichází král Théseus s Hippolytou. Všichni společně shlédnou divadelní hru, kterou připravili řemeslníci. Tančí a radují se. Puk zavírá scénář a představení končí.