Georges Bizet: Carmen

27.02.2011 20:12

Představení hrané v opeře pro děti:

 

Georges Bizet: Carmen

Opera o čtyřech dějstvích podle stejnojmenné
novely Prospera Mériméa
První dějství

Na jednom z náměstí ve městě Sevilla panuje čilý ruch. Venkovská dívka Micaela hledá mezi vojáky svého kamaráda, Dona José. Tou dobou vycházejí z blízké továrny na tabák dělnice. Mezi nimi i krásná cikánka Carmen, kterou obdivují všichni muži. Jen Don José si jí nevšímá, a proto ho začne provokovat svým zpěvem o lásce, na jehož konci mu hází květinu. V tom se vrací Micaela, která Donu José přináší dopis od jeho matky. Matka ho v dopise žádá, aby se po skončení vojenské služby vrátil domů a oženil se s Micaelou. V továrně vypukne rvačka, kterou vyvolala Carmen tím, že napadla jednu z dělnic. Don José má Carmen odvést do vězení, ale podlehne jejímu kouzlu, nechá ji utéct a sám je uvěznen.
Druhé dějství

José si dva měsíce odpykával trest za útěk Carmen, která mezitím v krčmě obveseluje s jinými cikánkami společnost důstojníků a dalších hostů. Do krčmy přichází i slavný toreador Escamillo, kterému se Carmen ihned zalíbí. Když hosté odejdou, z krčmy se stane pašerácké doupě. Pašeráci se snaží přemluvit cikánky, aby jim pomohly obelstít celníky. Don José přichází na smluvené místo, kde mu Carmen tančí a zpívá. Znovu podléhá jejímu kouzlu, ale když z kasáren zazní večerka, musí odejít. Vyznává Carmen lásku, ale ta se mu vysmívá a posílá ho pryč. Vtom se objevuje poručík Zuniga, kterého Don José ze žárlivosti napadne. José se již nemůže vrátit do kasáren a odchází s pašeráky do hor.
Třetí dějství

Pašeráci na své cestě odpočívají v horách. Don José vzpomíná na svoji matku, ale nedokáže se úplně zbavit lásky ke Carmen. Carmen si vykládá osud z karet a nachází v nich náhlou smrt. Za Donem José přichází Micaela, která ho chce odvést k jeho umírající matce. Escamillo se vydává za Carmen a chce ji pozvat na corridu v Seville. Mezi Donem José a Escamillem dochází k souboji, kterému Carmen a ostatní zabrání. Don José odchází s Micaelou za svou matkou, ale vyhrožuje Carmen smrtí, jestli ho zradí.
Čtvrté dějství

Don José se po smrti matky vrací zpět do Sevilly, v den býčích zápasů. Před arénou lidé vítají statečné toreadory – především Escamilla, který přichází v doprovodu Carmen. Don José ji znovu vyznává lásku, ale Carmen ho odmítá, protože už miluje Escamilla. Zničený José takové odmítnutí již nesnese, probodne ji a ze zoufalství se přiznává ke svému hrůznému činu.