Sergej Prokofjev: Popelka

27.02.2011 20:20

Sergej Prokofjev: Popelka

Balet o dvou dějstvích
První jednání

Popelčiny nevlastní sestry vyšívají šálu a začnou se o ni prát. Vyruší je posel ze zámku, který přináší pozvánku na ples. Macecha a sestry se jdou chystat, zatímco Popelka zůstává sama a vzpomíná na svou maminku. Otec se ji snaží rozveselit, ale Macecha ho rázně posílá pro krejčího a učitele tance. Pak se oboří i na Popelku, kterou však od výprasku zachrání příchod neznámé stařenky prosící o almužnu. Macecha ji odmítne, ale laskavá Popelka vyhoví. Stařenka poděkuje a odejde.

Macecha a sestry si s nadšením zkoušejí nové šaty a pod vedením tanečního mistra se snaží naučit tanečním krokům. Popelka, která by také ráda šla na ples, je smutná. Po odjezdu Macechy a sester zůstane Popelka ponořená ve svých snech o plese, ze kterých ji vytrhne známá stařenka, která se mění v Dobrou vílu. Nezapomněla na Popelčino dobré srdce: přináší jí střevíčky a kouzelný plášť, díky kterému se promění v princeznu. Než Popelka odjede v kočáře na ples, Víla ji upozorní, že se musí vrátit do půlnoci domů, protože tehdy kouzlo pomine.

Na zámeckém plese se scházejí dvořané, vážení hosté a kavalíři ze sousedních království. Mezi nimi přichází i vyšňořená Macecha s dcerami. Konečně se objevuje Princ, kterého všichni netrpělivě očekávají, a usedá na trůn. Za nedlouho vchází do sálu tajemná postava zahalená v plášti. Pod ním se ukrývá krásná Popelka v nádherných šatech, která všechny přítomné okouzlí. Princ se do ní zamiluje na první pohled. Popelka s Princem tančí valčík, a zapomíná na varování Dobré víly. Náhle se ozvou hodiny, které připomínají blížící se půlnoc. Popelka se snaží odejít, ale Princ ji nechce pustit. Při posledních úderech hodin Popelka prchá z paláce a ztrácí na schodech střevíček.
Druhé jednání

Na zámku je rozruch. Princ chce najít svou ztracenou Popelku za každou cenu, a proto mu Kavalíři přivádějí cizokrajné princezny, kterým zkouší střevíček. Bez úspěchu. Žádná z princezen tak malý střevíček neobuje. Zoufalý princ se rozhodne hledat dál sám. Cestou ze zámku narazí na stařenku, která poznává jeho dobré srdce, opět se mění v Dobrou vílu a ukazuje mu tu správnou cestu za Popelkou.

Popelka se ráno probouzí u krbu, vzpomíná na krásný večer a milého Prince. Nalézá střevíček, díky kterému pozná, že to všechno nebyl jen sen. Přicházejí i rozespalé sestry, které si vyprávějí o plese. Doslechnou se, že k jejich domu přijíždí Princ, který hledá svou vyvolenou. Macecha Popelku schová do ústraní, aby ji Princ nenašel, a mohl se tak věnovat pouze jejím dvěma dcerám.

Přichází Princ a marně zkouší střevíček. Maceše ani protivným sestrám se střevíček nepodaří nazout. V tom Šašek nachází ukrytý Popelčin střevíček a zanedlouho i samotnou Popelku. Střevíček jí padne jako ulitý a Princ v ní poznává svou krásnou princeznu. Objevuje se Dobrá víla, která oběma dává požehnání, Popelka odpouští Maceše i zlým sestrám a odchází s Princem na zámek.