W. A. Mozart: Kouzelná flétna

27.02.2011 20:15

Wolfgang Amadeus Mozart: Kouzelná flétna


Opera o dvou dějstvích na text Emanuela Schikanedera
První dějství

Princ Tamino je pronásledován obrovským hadem, před kterým ho zachrání tři dámy z družiny Královny noci. Všem třem se princ zalíbí a před odchodem mu slíbí, že se za ním vrátí. Tamino se setkává s podivným človíčkem, který je oblečený do šatů z ptačího peří, a který tvrdí, že on sám ho zachránil před zlým hadem. Je to Papageno, který také slouží Královně noci. Za svou lež je ihned potrestán: tři dámy, které se vrátily, mu zavěsí na ústa zámek, takže nemůže mluvit. Taminovi vyprávějí o Pamině, krásné dceři Královny noci, kterou prý unesl zlý démon. Po té sama Královna noci v slzách vypráví celý příběh a přislíbí Tminovi sňatek s Paminou, pokud se mu podaří ji vysvobodit. Tamino souhlasí a slibuje Královně vše, co žádá. Tři dámy sejmou Papagenovi zámek z úst, darují mu kouzelnou zvonkohru a Taminovi kouzelnou flétnu. Zvuk obou nástrojů je má chránit v nebezpečí. Tamino s Papagenem se vydávají zachránit Paminu.

Pamina žije na dvoře velekněze dobra Sarastra, kde ji hlídá zlý mouřenín Monostatos, který se snaží získat její lásku. Pamina se před ním snaží uprchout, ale Monostatos ji dopadne a sváže. Papageno svým ptačím oděvem Monostata vyděsí, ten uteče, a Papageno zatím vypráví Pamině o princi Taminovi. Tři chlapci přivedou prince Tamina z říše tmy do říše světla a před vstupem do chrámu Moudrosti se Tamino setkává se Sarastrovým knězem. Ten mu vypráví o Sarastrovi: není to zlý, ale moudrý a laskavý velekněz chrámu Moudrosti, do kterého smí vstoupit jen ten, kdo najde cestu k poznání pravdy a rozumu. Zvukem kouzelné flétny se Tamino dorozumí s Papagenem, kterému v odchodu s Paminou brání Monostatos. Papageno využije své čarovné zvonkohry, Monostatos i ostatní otroci začnou tančit a zmizí.

Přichází Sarastro, kterého vítá lid, a vyslechne Paminino přiznání o svém plánovaném útěku před Monostatem. Sarastro ji odpouští a vysvětluje, proč ji ochraňuje před její matkou, Královnou noci: je to zbloudilá žena, která propadla zlu. Monostatos přivádí Tamina a očekává pochvalu, ale místo toho je potrestán. Tamino a Pamina jsou odvedeni do síně Očisty.
Druhé dějství

Sarastrovi kněží posuzují Taminovy vlastnosti, zdali bude mít dost sil, aby prošel zkouškami mravnosti, mlčenlivosti a dobroty srdce. Po zaznění hromu čeká Tamina s Paminou zkouška mlčenlivosti. Papageno se k jejich zkoušce také přidává, ale pouze za příslib toho, že bude seznámen s dívkou, která mu je velmi podobná. Objevují se tu opět tři dámy ze dvora Královny noci a snaží se prolomit Taminovu mlčenlivost, ale bez úspěchu. Tamino s Papagenem mohou přistoupit k další zkoušce. Mezitím se Monostatos pokusí unést Paminu, ale je vyrušen Královnou noci, která přišla své dceři předat nůž, aby jím zabila Sarastra. Pamina vraždu odmítá, ale Monostatos, který celou rozpravu s její matkou vyslechl, ji chce pod pohrůžkami donutit k lásce. Na poslední chvíli se zjevuje Sarastro, který Paminu ochrání a znovu ji vysvětluje, že je v jeho říši místo jen pro lásku a poznání pravdy. Tamino s Papagenem pokračují ve zkoušce mlčenlivosti, při které jsou trápeni i žízní. Po další zkoušce, při které obstojí, jim tři chlapci vrátí jejich kouzelné nástroje a přinesou občerstvení. Tamino se musí rozloučit s Paminou, která jeho odchod nese velmi těžce. Papageno ve zkoušce mlčenlivosti neuspěl a nesmí tudíž dále pokračovat v cestě s Taminem. Nesmutní však dlouho, protože pozná dívku, která je mu v mnohém podobná, nesmí se jí však dotknout.

Paminu, která chce ze zoufalství nad Taminovým odchodem raději zemřít, odvádějí tři chlapci na místo, kde jej může opět spatřit. Oba zamilovaní jsou šťastni a pod ochranou kouzelné flétny se společně vydávají na poslední zkoušku ohněm a vodou. Dojdou až k bráně moudrosti, kde jsou slavnostně přivítáni. Papageno se však stále souží po své milé, až konečně dostane svolení a smí se radovat se svou vyvolenou Papagenou.

Královna noci přichází se svými dámami a Monostatem do Sarastrova chrámu a snaží se ukrást jeho Sluneční kouzlo. Sarastro, Tamino a Pamina, obklopeni lidem Sarastrovy říše, se zlým postavám vzepřou a ty se propadnou. Vítězí světlo, jas a moudrost, jež obklopují všechny, kteří úspěšně prošli zkouškami a vstoupili do Sarastrovy říše dobra.